Elk jaar vieren we op 1 februari Change Your Password Day. Een dag om ons nog eens te herinneren aan het belang van een goed wachtwoord.
Aangezien we tegenwoordig een heel groot deel van ons leven online beleven, lijkt het logisch om ons daar even goed te beschermen als we dat in het echte leven doen. Je laat je voordeur toch ook niet open staan en je eID zit ook veilig in je pashouder.
Deze feestdag ontstond in 2012. Een populaire journalist zette er het belang van regelmatig je wachtwoord veranderen in de kijker. Het is niet voldoende om een sterk wachtwoord te kiezen. Je moet het ook onderhouden. Op deze dag kunnen we elkaar aanporren om de tijd te nemen om hier werk van te maken.
Tips voor een sterk wachtwoord
Omdat we zo veel verschillende accounts (moeten) aanmaken en beheren willen we vandaag graag een lans breken voor enkele hulpmiddelen die ieders leven enorm kan vergemakkelijken. Hieronder een kort overzicht:
- Als je een wachtwoord gebruikt, maak het dan L A N G.
- Maak het jezelf makkelijk en gebruik een wachtwoordzin. Neem een onderwerp waar je veel mee bezig bent, of iets wat je altijd met je meedraagt en maak er een zin van. Voeg ergens een hoofdletter en een cijfer toe en je bent er. Vervang tot slot nog de spaties in je zin met een speciaal teken en presto. De perfecte wachtwoordcocktail!
- Maak het jezelf nog makkelijker en gebruik een wachtwoordkluis. Spreek hier zeker je DPO of ICT-specialist over aan.
- Activeer de tweestapsverificatie voor alle externe verbindingen naar je netwerk. Dit vraagt nauwelijks bijkomende werklast voor de medewerkers, terwijl de impact voor de verhoging van je cyberresistentie met een veelvoud toeneemt.
In de praktijk zijn het vaak mensen die de oorzaak zijn van een gelukte cyberaanval. Ook hackers geven toe dat veel online gebruikers nog altijd een slechte beveiliging hebben (cyberhygiëne) en daardoor makkelijk te hacken zijn. De oorzaak zijn eenvoudige, makkelijk te onthouden wachtwoorden die we vaak gebruiken voor verschillende online accounts.
Persoonlijk gehackt worden heeft misschien niet veel invloed op ons. Maar het kan de doodsteek zijn voor bedrijven omdat de financiële en juridische gevolgen niet te overzien zijn.
We mogen ervan uit gaan dat virtuele dreigingen alleen maar zullen toenemen. Daarom willen we met VERA elk moment aangrijpen om onze lokale besturen hierover in te lichten. Samen met jouw DPO en ICT-specialisten willen we blijven werken aan de beste oplossingen voor jouw bestuur.
Heb je nood aan een DPO? Contacteer ons via info@vera.be en we bekijken de mogelijkheden.